Naudinga informacija

 

 

ŽELDYNĖLIS

ROKŲ MEDELYNAS

 

 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

 

ŽELDYNĖLIS

ROKŲ MEDELYNAS

 

 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Dekoratyvinių spygliuočių naujovės pasaulio medelynuose

Dygioji eglė - Picea pungens 'Ruby Teardrops' Dygioji eglė - Picea pungens 'Ruby Teardrops'

Visi medžių ir krūmų mylėtojai visada labai domisi tais augalais, kurie dar yra nauji, nematyti ir originalūs savo kategorijoje. Tačiau specialistams svarbu ne tik naujai registruotų augalų veislių išoriniai parametrai ar išvaizda, bet ir praktinės bei fiziologinės jų savybės – atsparumas aplinkai, kenkėjams, ligoms, klimato svyravimams. Todėl rengdamas šį straipsnį pirmiausiai atsižvelgsiu į naujesnių šiuo atveju spygliuočių kultivarų pritaikomumą ir jų praktiškumą ir mūsų šalyje. Aišku ne visi šie spygliuočiai šiemet atsiras Lietuvos soduose ar kolekcijose, bet bent jau ateityje žinosime kas jie tokie kai pamatysime juos medelynuose ar parodose.

 

Baltoji eglė - Picea glauca 'MonRon' Tiny Tower®Pirmiausiai norisi pasidžiaugti nauja „konikų“ serijos baltąja egle - Picea glauca 'MonRon' Tiny Tower®. Pirmasis veislės pavadinimas yra jo botaninė veislė („MonRon“), o antrasis - Tiny Tower® - yra patentuotas prekės ženklas, kuris priklauso šios veislės patento turėtojui. Visi norintys gauti teisę dauginti ir platinti šią veislę turi gauti patento valdytojo sutikimą ir mokėti autorinį mokestį už kiekvieną augalą. Paprastai tai vyksta įsigyjant firmines šios ar kitos autorinių teisių saugomos augalo veislės firmines etiketes su vandens ženklais ar hologramomis. Dabar apie pačią eglutę. Tai puikios grakščios taisyklingos  konusinės formos medeliai, užaugantys iki 1,2-1,8 m aukščio ir apie 60 cm pločio. Jauni spygliai būna ryškiai  žalios spalvos, tačiau subrendę tampa pilkšvai sidabriškai žalios puošnios spalvos. Tai leidžia nuspėti kad mūsų klimate šios veislės eglaitės turėtų būti atsparesnės arba visiškai atsparios pavasariniams saulės apdegimams. Senosios ‚Conica‘ veislės eglutės ankstyvą pavasarį ar žiemos pabaigoje dažnokai nukenčia nuo aktyvių saulės spindulių.

 

Kita naujovė Europos medelynuose yra Oregone Fisher Farms medelyne XXI-mo amžiaus pradžioje išvesta dygiosios eglės žemaūgė veislė – Picea pungens 'Ruby Teardrops'. Tai maža netaisyklingo rutulio formos iki 1 m aukščio ir iki 1,5 m pločio užauganti eglutė. Spygliai melsvi, metų prieaugis apie 5-10 cm. Kaip ir visos dygiosios eglės – tai šalčiui ir saulei visiškai atspari veislė. Kaip medelyno produkcijos naujovė ši veislė JAV pasirodė 2010-aisiais. Labai puošnūs yra jauni purpuriškai raudoni jauni kankorėžiukai, kuriais eglė ‚Ruby Teardrops‘ būna pasipuošusi 4-5 savaites. Vėliau jie palaipsniui parusvėja.

Vakarinė tuja - Thuja occidentalis ‘IslPrim’ Primo™

 

Ši eglutė Amerikos spygliuočių asociacijos rinkimuose 2016-ųjų metais buvo viena iš trijų vertingiausių spygliuočių naujovių JAV. Tai labai aukštas veislės įvertinimas, nes dygiosios eglės yra Amerikos vietinis medis ir jų selekcija pasaulyje daugiausiai ir yra vykdoma šioje šalyje. 

 

2017-ųjų metų Amerikos spygliuočių asociacijos spygliuočių rinkimų favoritė yra vakarinė tuja - Thuja occidentalis ‘IslPrim’ Primo™. Nors ji kaip veislė išvesta 2004-aisiais Iseli medelyne JAV, tačiau į prekybą pirmą kartą bus pateikiama tik 2017-aisiais. Ši mažutė originalios architektūriškos formos, šlapio smėlio nulašintas pilis primenanti tuja per 10 metų užauga iki 1m aukščio ir 

Hibridinė tujų veislė - Thuja standishii x Thuja plicata 'MonPin' Ember Waves®iki 0,5 m pločio. Metinis prieaugis būna iki 8-15 cm. Spyglių spalva žalia, kaip ir jo motininės vakarinės tujos veislės ‚Zmatlik‘, iš kurios surinktų sėklų sėjinukų ji ir buvo surasta. Žiemomis spygliai įgauna šiek tiek violetiniai bronzinį apsauginį atspalvį. Žiūrint į gražiai susuktus smulkius spyglius ir šakutes ji labiau primena bukąjį puskiparisį (Chamaecyparis obtusa) nei tują. Dėl lėto augimo, mažų gabaritų ir gražios šakelių faktūros ‚IslPrim‘ veislės vakarinė tuja puikiai tiks sodinti alpinariumuose, gėlynuose ar miksborderiuose. 

 

Kita hibridinė tujų veislė yra Thuja standishii x Thuja plicata 'MonPin' Ember Waves®. Ji turi dabar madingą gyvatvorinėms tujoms siaurai piramidinę formą, panašiai kaip ir populiariųjų vakarinės tujos kultivarų ‚Smaragd‘ ar ‚Brabant‘.  Tačiau ši naujovė išsiskiria ypatinga spalvų ir atspalvių keitimo metų eigoje savybe – pavasarį pasidengia saulės geltonumo naujais ūgliukais, vasarą  subrendę ūgliai būna ryškiai žalios spalvos, o vėlai rudenį pradėjus šalti nusidažo puikiais auksiškais ir rausvai rudais atspalviais. Taigi ji iš tiesų yra trispalvė tuja! Pats augalas pasižymi gyvybingumu ir atsparumu ligoms bei kenkėjams. Kai augalas jau prigijęs, jis taip pat būna atsparesnis sausroms už vakarines tujų veisles, nes jo šaknų sistema stipresnė. Ši veislė išvesta Oregono valstijoje JAV iš hibridinės tujos (Thuja plicata x standishii) veislės 'Green Giant' sėjinuko. Užaugti gali iki 5-7 m aukščio ir 2 m pločio. Puikiai atrodys spalvingose dalinai karpomose gyvatvorėse, tinka ir priešvėjinėms žaliasienėms.

Kedrinė pušis – Pinus cembra 'Herman‘

 

Iš pušų norisi paminėti retai kada naujas veisles pateikiančią kedrinę pušį –Pinus cembra 'Herman‘. Veislė išvesta Šiaurės Dakotos valstijos universitete vadovaujant profesoriui Dr. Dale E. 

Pfitzerio kadagys - Juniperus x pfitzeriana 'Monsan‘ Sea Of Gold®Herman, todėl jo garbei ir gavo šį pavadinimą. 2015-aisias buvo nominuota kaip viena iš trijų vertingiausių spygliuočių naujovių Amerikos spygliuočių asociacijos metų spygliuočio rinkimuose. Ši koloniškos formos pušis per 10-tį metų užauga 1,5-3 m aukščio ir dvigubai mažesnio lajos pločio dailiu grakščios formos medžiu. Gražūs žali su švelniai melsvu atspalviu spygliai yra kuokšteliuose po 5, kaip ir būdinga visoms kedrinėms pušims. Šakos auga ne tik vertikaliai, bet ir šiek tiek į vidų, persipindamos, todėl šios veislės pušys yra ypatingai atsparios šlapio sniego sukeliamoms sniegolaužoms, kurios kaip tik daug kam netikėtai įvyko šiais metais Velykų švenčių dienomis ir Lietuvoje. Sodinti šią pušį tinkamiausia saulėtoje vietoje, dirvožemis turi būti gerai drenuotas, o jo pH nuo švelniai rūgštaus iki neutralaus. 

 

Dar norisi paminėti mūsų rinkoje perspektyvų Pfitzerio kadagį  - Juniperus x pfitzeriana 'Monsan‘ Sea Of Gold®. Šis kadagys išvestas viename iš Kalifornijos valstijos medelynų JAV ir užpatentuotas kaip veislė 2007-ais metais. Šis kadagys pasižymi intensyviai geltona jaunų ūglių spalva, kuri metų eigoje jiems bręstant tampa gelsvai žalsvos spalvos ir yra geresnio atspalvio netgi žiemą už daugelį kitų geltonspyglių kadagių. Pats krūmas auga lėtokai ir yra gana kompaktiškas: iki 80-90 cm aukščio ir iki 120 cm pločio. Puikiai tiks sodinti spalviniuose masyvuose, miestų apribotose kompaktiškose želdynų zonose, pridengti tvorų ar namų pamatų juostas ir  

Pfitzerio kadagys - Juniperus x pfitzeriana 'Monsan‘ Sea Of Gold®panašiai. Vertingas dėl savo atsparumo, stabilios spalvos. Atkreipkite dėmesį kad Pfitzerio kadagiai mėgsta normalaus drėgnumo dirvožemį, todėl per sausras neužmirškite juos palaistyti jei jūsų dirva smėlinga ir sausa.


Kitas įdomus naujas  gulsčiasis kadagys yra Juniperus horizontalis 'MonGeo‘ Jazzy Jewel™. Tai efektingas ir patvarus dengiamasis spygliuotis su šviesiai žaliais spygliais kurie gražiai „aptaškyti“ aukso geltonumo dėmelėmis. Žiemą šakelės įgauna puikų broziniai violetinį atspalvį. Besidriekdamas žeme gali pasiekti iki 0,5 m aukštį ir iki 1,5-1,8 m plotį. Dėl savo originalios spalvos puikiai dera kompozicijose su kontrastingų spalvų raudonlapiais raugerškiais, smulkiažiedėmis rožėmis, peirovskijomis, viksviniais augalais, pvz.: žemesnių veislių drambliažolėmis. Gera jo savybė yra ta, kad šakelių geltonos spalvos fragmentai yra pakankamai atsparūs saulės apdegimams. 


 

Dendrologas Arvydas Rutkauskas

 

Gulsčiasis kadagys - Juniperus horizontalis 'MonGeo‘ Jazzy Jewel™Tuja - Thuja 'Tiny Tower'  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naudinga informacija

Dabar lankosi

šiandien: 284 / mėn.: 2655 / viso: 1491294

Dabar svetainėje 20 svečiai ir narių nėra