Spausdinti šį puslapį
Pirmadienis, 27 liepos 2015 21:45

HORTENZIJŲ APŽAVĖTI...

Hortenzijų žiedų jūra Hortenzijų žiedų jūra

Ar susimąstėte, kad dauguma medžių bei krūmų savo žiedais puošia pavasarį ar vasaros pradžioje ir tik keli jų žydi nuo vasaros vidurio iki rudens. Todėl dauguma želdynų šiuo laikotarpiu gražinami daugiametėmis ar vienmetėmis gėlėmis. Laimei, yra augalai, kurie šiai taisyklei nepaklūsta ir savo nepakartojamais žiedais žavi nuo vidurvasario iki rugsėjo mėnesio. Tai hortenzijos (Hydrangea).

 

Lotyniškas vardas Hydrangea reiškia "vandens indas", kadangi šio augalo žiedai savo įgaubta forma primena dubenėlius vandeniui. Natūraliai hortenzijos auga nuo Himalajų kalnų iki Japonijos ir Taivano bei Šiaurės Amerikoje. Iš daugelio hortenzijų rūšių, Lietuvoje auginamos Hortenzija šviesioji (Hydrangea arborescens), šluotelinė (H.paniculata),  laipiojančioji (H. anomala), kai kurios veislės krūminės (serrata), dižialapės (macrophylla).

 

Ypač perspektyviu laikomas šluotelinių hortenzijų auginimas. Pirma, šios hortenzijos krauna žiedus ant pirmamečių ūglių, todėl jų priežiūra paprastesnė: rudens pabaigoje ar ankstyvą pavasarį, kol nėra grėsmės pažeisti jaunus pumpurus, stiebai išgenami. Antra, tai pati atspariausia žiemos šalčiams hortenzijų rūšis. 

 

Šluotelinių hortenzijų žiedai yra labai dideli, ilgi. Žiedų spalva varijuoja nuo žalsvai ar kremo baltos, baltos, švelniai ar sodriai rausvos. Žydi nuo liepos mėnesio, išlaiko dekoratyvumą sudžiovinti. Šios hortenzijos gali augti saulėtoje vietoje bei šešėlyje. Vis dėlto, dažnai šluotelinių hortenzijų žiedai dėl savo svorio nusveria stiebus, todėl patariama juos paremti. 

 

Hortenzijoms reikalinga derlingesnė, drėgna, tačiau vandeniui pralaidi rūgštesnė dirva, todėl sodinant reikia dėti rūgščią durpę. Patariama pasodintas hortenzijas mulčiuoti nukritusiais lapais, kompostu, smulkinta medžių žieve. Šie augalai mėgsta drėgmę, todėl ypač pirmuosius jų augimo metus juos reikia reguliariai laistyti.

 

Šluotelinės hortenzijos gerai auga saulėtoje vietoje ar daliniame pavėsyje. Teigiama, kad joms reikia 5 valandas per dieną gauti saulės spindulių. Tuo tarpu kitos hortenzijų rūšys labiau mėgsta rytinę bei vakarinę saulės šviesą. 

 

Kai kurios šluotelinės hortenzijos veislės savo žydėjimo laikotarpiu keičia žiedų spalvą: sužydėję pumpurai būna žalsvai baltos ar kreminės spalvos, vėliau pabąla, o rudeniop nusidažo įvairaus intensyvumo rožinės spalvos atspalviais.

 

HORTENZIJŲ SODINIMAS:

 

I. Parinkite vietą, kurioje hortenzija netrukdoma ir nekerpama galės pasiekti pilną savo aukštį (kai kurios rūšys auga iki 2,5 m.).

 

II. Iškaskite dvidubai už šaknų gumulą gilesnę ir platesnę duobę.

 

III. Jei parinktoje vietoje žemė sunki, pridėkite laidumą gerinančių organinių atliekų, tokių kaip spygliai. Taip pat sodinimo mišiniui naudokite rūgščią durpę.

 

IV. Nepasodinkite per giliai. Stenkitės hortenziją sodinti tokiame pačiame lygyje, kokiame ji augo vazone ar šiek tiek aukščiau.

 

Taigi, hortenzijų auginimas nėra sudėtingas procesas, tačiau jų žiedų grožį sunku nusakyti. Stenkitės įsigyti jau pražydusią hortenziją, nes tada būsite tikri dėl žiedų spalvos. Dabar tam pats tinkamiausias metas - hortenzijų žiedai apžavi, pakeri ir pažadame - abejingų nepalieka.

Atnaujinta Trečiadienis, 27 liepos 2016 18:26